Copiii cu diabet insulino-dependent din Romania pot fi de acum montiorizati permanent cu ajutorul tehnologiei de ultima ora, printr-o solutie de telemedicina care permite renuntarea la testele zilnice prin intepatura, necesare pentru determinarea glicemiei.
In acest moment, 25 de copii din 20 de judete ale tarii beneficiaza de acest tip de monitorizare moderna, ca rezultat al proiectului Telemedicina pentru copilul insulino-dependent, o initiativa a Asociatiei Sprijin pentru Diabet finantata de Fundatia Vodafone Romania cu 270.000 de lei, in cadrul programului Connecting for Good.
Proiectul a schimbat radical viata copiilor, prin folosirea unor senzori care asigura monitorizarea permanenta, la distanta, a glicemiei fiecarui pacient. Pe langa eliminarea durerii fizice cauzate de intepaturile pe care le suportau zilnic prin vechea metoda de monitorizare, acest tip de vizualizare a glicemiilor asigura si un grad sporit de siguranta pentru viata copiilor, prin inlaturarea expunerii la riscul comelor diabetice. In acelasi timp, proiectul le-a redat copiilor independenta si posibilitatea de a se integra mai usor din punct de vedere social.
“Pentru cei 25 de copii au fost puse la dispozitie, gratuit, echipamentele si supravegherea medicala de la distanta asigurata de o echipa de medici voluntari. Proiectul a reprezentat la momentul lansarii o inovatie tehnologica medicala, oferind ingrijire de inalta calitate copiilor cu diabet insulino-dependent. Solutia de telemedicina suplineste lipsa de resurse si faciliteaza accesul pacientilor la servicii medicale vitale,” a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.
Prin sistemul de telemedicina, medicul vizualizeaza permanent glicemia copiilor, afisata pe dispozitive mobile. Sistemul avertizeaza sonor parintii si personalul medical in caz de urgente glicemice, acestia putand interveni prompt pentru ajustarea tratamentului cu insulina, fara a impiedica activitatile copilului, fie ca acesta se joaca, este la gradinita, la scoala sau doarme. In plus, datorita faptului ca dispozitivele pot fi urmarite si manevrate de la distanta, parintii nu mai sunt nevoiti sa stea permanent langa copilul lor. (A.D.).